Wat is Nutri-Score

Sinds 1 januari 2024 is Nutri-Score het voedselkeuzelogo in Nederland. Het logo helpt consumenten te kiezen voor het product met een betere samenstelling. Dat is vooral handig bij producten die niet in de Schijf van Vijf staan. Zoals sauzen, frisdranken, koeken, pizza's en snacks. Zo kunnen consumenten dezelfde soort producten simpel en snel met elkaar vergelijken. En kiezen zij makkelijker voor het product met een betere samenstelling.

Dezelfde soort producten vergelijken

De score laat zien of het product een betere samenstelling heeft in vergelijking met dezelfde soort producten. Je vergelijkt dus ontbijtkoek met ontbijtkoek en niet ontbijtkoek met saus. Producten met een donkergroene A hebben een betere samenstelling dan dezelfde soort producten met een donkeroranje E.

Gebruik logo eigen keuze

Voedselproducenten mogen zelf kiezen of zij Nutri-Score op hun verpakkingen gebruiken. Kiest u ervoor om Nutri-Score te gebruiken voor uw merk? Dan moet u het logo op alle producten van uw merk zetten volgens de regels die Nutri-Score daarvoor heeft. De voedingswaardetabel en de ingrediëntenlijst blijven op de achterkant van het product staan.

Nutri-Score berekenen

U kunt de Nutri-Score per product bepalen met een speciale berekening.

  • Uw product krijgt een betere score door eiwit, vezels, fruit, groenten en peulvruchten.
  • Uw product krijgt een slechtere score door energiegehalte (kcal), suikers, verzadigd vet en zout.
  • Uit de berekening komt een totaalscore voor uw product. Bijvoorbeeld een donkergroene A of een oranje D.

Benieuwd welke Nutri-Score uw product krijgt? Gebruik hiervoor de rekentool.

Grafische weergave van wanneer producten een hogere en lagere Nutri-Score krijgen. Links staat: 'Producten krijgen een hogere Nutri-Score door: eiwit, vezels, fruit, groenten, peulvruchten.' Rechts staat: 'Producten krijgen een lagere Nutri-Score door: energie (kcal), suikers, verzadigd vet, zout.' Tussen het linker en rechter rijtje staat het logo van Nutri-Score. Beneden staat de tekst: 'Wil je precies weten wat er in het product zit? Kijk dan naar de ingrediëntentabel op de achterkant van het product.'

Aanmelden voor Nutri-Score

Bekijk hoe u uw merk(en) registreert voor Nutri-Score.

Organisatie van Nutri-Score

Wetenschappers ontwikkelden het systeem Nutri-Score voor de Franse overheid. Nutri-Score is het voedselkeuzelogo in verschillende Europese landen zoals, Frankrijk, Duitsland, België, Zwitserland en Luxemburg. En sinds 1 januari 2024 ook in Nederland. De juridische basis hiervoor in Nederland is geregeld via de Wijziging Warenwetbesluit informatie levensmiddelen (gepubliceerd: 12 mei 2023) en de Regeling informatie levensmiddelen.

In januari 2021 is de internationale stuurgroep Nutri-Score opgericht. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en het RIVM zijn lid van deze stuurgroep. De stuurgroep is verantwoordelijk voor de beheerszaken van Nutri-Score, zoals het up to date houden van de gebruiksvoorwaarden, het registratieproces en de afstemming van de vragen en antwoorden van het bedrijfsleven, consumenten en andere relevante belanghebbenden.

Het internationaal wetenschappelijk comité Nutri-Score geeft aan de internationale stuurgroep onafhankelijk advies over de wetenschappelijke noodzaak en relevantie van aanpassingen van het algoritme.

Nutri-Score is te gebruiken voor voedingsmiddelen met een verplichte voedingswaardedeclaratie in overeenstemming met EU-verordening nr. 1169/2011, voedselinformatieverordening, kortweg “LMIV”. Het is mogelijk om Nutri-Score weer te geven op voedingsmiddelen waarvoor de voedingswaardeclaratie niet verplicht is, maar alleen als ze een voedingswaardedeclaratie hebben volgens de LMIV.

Downloads

General agreement

Bekijk de overeenkomst van deelnemende landen aan Nutri-Score. 

Mandate scientific committee

Bekijk de publicatie over het wetenschappelijk Comité voor Nutri-Score.

 

Nutri-Score en de Schijf van Vijf